Ne varsa ‘kara kekik’te var! Bağışıklığı çelik gibi yapıyor, böyle etkilisi görülmedi
3 mins read

Ne varsa ‘kara kekik’te var! Bağışıklığı çelik gibi yapıyor, böyle etkilisi görülmedi

Kekik baharatının farklı renkteki versiyonu olan zahterin tadı da kekikten daha farklı. Yemeklere lezzet katan zahter, bir yandan da antioksidan deposu. Bu özel karışım, yemeklere kattığı aromanın yanı sıra birçok hastalık riskini önleyecek etkiler barındırıyor.

Doğal bileşenlerin birleşmesiyle oluşan zahter, geleneksel bir baharattır. Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında sıklıkla tüketilen zahter kekik, sumak, adaçayı başta olmak üzere pek çok baharatın birleşiminden oluşur.

Kültürden kültüre içeriği de farklılaşabilen zahterin bu nedenle birçok çeşidi bulunuyor. Akdeniz bölgesinin geleneksel olarak kullandığı bu baharat karışımı, eski dönemlerde de aynı şekilde tüketiliyordu. Zahterin vücuttaki etkilerini duyunca ise çok şaşıracaksınız. İşte kara kekiğin daha önce duyulmayan sağlıklı etkileri.

Büyük bir antioksidan kaynağı olan baharat, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hastalık risklerine karşı iyi bir koruyucu görevi görür. Bağışıklık sisteminin daha çok direnç kazanmasını sağlar.

Zahterin içinde bulunan bazı bileşenler karıştığında iltihaplanma ve ağrıyı azaltmak için güçlü etkiler sağlar. Bunun için yemeklerinizin içine bir miktar zahter eklemeniz yeterli olacak.

Kış aylarında vücudun daha dirençli olması için zahter tüketebilirsiniz. Zahter, grip veya nezle gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Zahter çayının da en az baharatı kadar değerli olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde zahter yağı ise cilt lekelerini ve kokusunu gidermede etkili bir ilaç niteliği taşıyor.

Kuru öksürük probleminden bir türlü kurtulamıyorsanız zahter tüketmeyi deneyin. Öksürüğü kesmek için ilaç niteliği taşıyan zahter, boğaz ağrısını rahatlatarak sağlığınıza kavuşmanızı sağlayabilir. Bunun için zahterin sıcak çay versiyonundan faydalanabilirsiniz.

Kanser riskini azalttığı belirtilen zahter, içindeki vitamin, mineral, antioksidanlar sayesinde zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda vücudun onarılmasında etkili bir rol oynar. Özellikle akciğer ve ağız boşluğu kanserinden korunmaya yardımcı olur.

Cilt sağlığı için tercih edebileceğiniz zahter, bazı kozmetik ürünlerin içinde bile bulunuyor. Cildi besleyen içeriği sayesinde ciltte oluşan leke ve yaraların tedavi edilmesini sağlar. Zahter, cilt enfeksiyonunu azaltabilir. Böylece çok daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

İçindeki sumak, sindirim sistemini destekleyecek faydalar sağlar. Mide sağlığını özellikle destekleyen sumak, tükettiğinizde hazımsızlık gibi problemlerin de önüne geçebilir.

Diğer baharatlardan çok daha farklı bir lezzet olan zahterin kullanım alanı oldukça geniş olabilir. Birçok insan zahteri et ve tavuk yemeklerine katar. Et pişmeden önce zahter karışımına batırılır ve öylece pişirilir.

Sebzeyle birlikte zahter tüketmek isteyen kişiler de ızgara veya fırınlanan sebzelerin üzerine bir miktar zahter serpebilir. Hem sebzelerin lezzeti artacak hem de daha sağlıklı bir öğün tüketmiş olabilirsiniz.

İsteyenleri zahteri bir sos olarak da kullanabilir. Damak zevkinize göre zahteri çeşitli sos formlarına dönüştürebilirsiniz. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biri ise zahterli ekmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir